Lentis sluit nieuwe kredietfaciliteiten van in totaal EUR 47,7 miljoen bij NWB Bank en Rabobank

Gepubliceerd op 3 December 2012.

De Stichting Lentis Maatschappelijke Onderneming (“Lentis”), een top 3 speler in Nederland in de Geestelijke Gezondheidszorg (“GGZ”), forensische GGZ en ouderenzorg, sluit voor EUR 47,7 miljoen aan nieuwe kredietfaciliteiten af bij NWB Bank en Rabobank en bespaart langjarig fors op haar rentekosten.

Lentis is een non-profit GGZ en Verpleging & Verzorging (V&V) instelling, gevestigd in Zuidlaren. De belangrijkste activiteiten van Lentis zijn:
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Forensische geestelijke gezondheidszorg (waaronder een beveiligde TBS kliniek)
  • Zorg voor ouderen
Deze activiteiten worden verricht door de volgende onderdelen van Lentis:
  • Linis, geestelijke gezondheidszorg
  • Jonx, jeugd geestelijke gezondheidszorg en autisme behandeling & begeleiding
  • Dignis, zorg voor ouderen
  • Welnis, waaronder PsyQ, preventieve en curatieve psychische en psychiatrische zorg voor volwassenen
  • Forint, forensische geestelijke gezondheidszorg en intensieve psychiatrie
In 2011 had Lentis een totale geconsolideerde omzet van EUR 278 mln, een EBITDA van EUR 21,6 mln en een balanstotaal van EUR 214 mln. Lentis heeft ca. 3.000 FTE in dienst.
Peter Hofman, CFO van Lentis:
“De transactie is van groot belang voor de balanssituatie van Lentis. Door de financiële continuïteit te waarborgen kunnen de komende jaren mogelijke ontwikkelingen in de zorg worden gevolgd. ICP heeft het financieringsproces uitstekend geleid en haar meerwaarde bij de transactie zeker bewezen. De huidige financiële markten zijn complex, het gebruik maken van ICP gaf rust in het transactietraject. Professionals die hun vak en markt kennen!”
Rol ICP – Impact Capital Partner –
ICP heeft Lentis geadviseerd tijdens een zeer competitief banken proces. Lentis heeft daarbij drie nieuwe krediet faciliteiten afgesloten van in totaal EUR 47,7 miljoen. Lentis beoogde met deze transacties de rente kosten op haar nieuwe leningen langjarig sterk te verminderen ten opzichte van de bestaande leningen. ICP heeft Lentis geadviseerd tijdens het gehele herfinancieringsproces, waaronder de voorbereidingen, de structurering, het inzichtelijk maken van verschillende opties, de onderscheidende kenmerken van de verschillende banken tot en met de finale onderhandelingen over de rentetarieven en voorwaarden. De transactie tussen Lentis, NWB Bank en Rabobank is afgerond op 30 november.